There was an error in this gadget

Tuesday, April 6, 2010

ONLINE dengan Allah, OFFLINE dengan Syaitan?...


Salam...pe la maksud tajuk ni ek? cam bunyi2 ala-ala Internet la plak ek, biase kita ONLINE @ OFFLINE kalo main YM( yahoo massenger) je...ha, jgn pelik, cuba kita hubungkaitkan dengan Allah dan juga Syaitan...ONLINE, bermaksud kate mudahnyer sambung, kalo OFFLINE plak, putus, cam tu la lebih kurang...so, ONLINE dgn Allah, maksudnyer kita berhubung dgn Allah, manakala OFFLINE dgn Syaitan pula, kita putuskan hubungan dgn Syaitan la...

Hampir setiap mase dan hari, semua individu berONLINE. Dalam zaman global ini, internet, e-mail, ruang sembang seperti YM, skype, jaringan sosial seperti Friendster, Myspace, Facebook, dan lain2 adalah medium yg biase kita dengar dan sertai.Internet hanyalah makhluk, sesuatu yg dicipta. Allah adalah Khaliq yg bermaksud pencipta. Kita tidak nafikan, Internet & alat2 yg berkaitan dgnnya seperti diod, transistor, kapasitor, cip, modem & lain2 adalah ciptaan hebat oleh manusia. Tapi ingat, siapa yg menyebabkan orang2 yg mencipta semua itu hebat? Sudah tentu Allah. Tapi kita sering kagum dgn manusia2 tersebut di bandingkan pencipta kpd manusia2 itu, betul tak?...teknologi handphone pun bukan main canggih skang, boleh mengakses internet secara tanpa wayar, hebat bukan. Aku guarantee kalo manusia zaman dulu2 ade hidup & tengok kemajuan skang, pasti MATI terkejutnyer…

Namun begitu, manusia sering terpegun, terus terpegun, tak terhenti2 terpegun & terpukau dgn ciptaan manusia, malah melebihi rasa terpegun & kagum kepada Maha Pencipta, Allah, Tuhan semesta Alam… contoh yg lain; ramai orang kagum dgn bangunan pencakar langit, namum kurang, malah mungkin tak ade kot yg kagum dgn pencipta langit yg tak ade tiang langsung. firman Allah, suroh Al Qashash 28:38 Dan berkata Fir'aun: "Hai pembesar kaumku, aku tidak mengetahui tuhan bagimu selain aku. Maka bakarlah hai Haman untukku(firaun) tanah liat kemudian buatkanlah untukku BANGUNAN yg tinggi supaya aku dapat naik melihat Tuhan(Allah) Musa, dan sesungguhnya aku benar-benar yakin bahwa dia termasuk orang-orang pendusta.", firaun yg hebat dengan kesyirikan kpd Allah cuba membina bangunan tinggi atas dasar nak cabar Allah, fuhh!!!, nauzubillah min zalik…takut2 bangunan skang dibina atas dasar kemegahan semata2….

Namun, hidup kita ni sebnrnya terkawal & mempunyai hubungan langsung dgn Super Kuasa. Jaringan dgn makhluk adakalanya, @ mungkin terus menjadikan kita lupa bg mencipta jaringan langsung dgn Pencipta(Allah S.W.T.) kita sendiri. Kita lihat berapa ramai yg menjadi jauh ketaatannya kpd Allah bila dah mengadap laptop. Bila dah masuk waktu solat misalnya, berat sungguh nak tinggalkan sekejap laptop tu bg melakukan perkara yg lebih baik & utama iaitu Solat. firman Allah dlm suroh al-maa'uun 107: 4-5 "Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang shalat. (yaitu) orang-orang yang lalai tentang shalatnya" . Bayangkan, pasal laptop & internet je, penyebab kita leka & alpa pasal solat. Ni bg mereka yg solat terleke sebab benda2 gitu, Allah celakakan mereka, bayangkan pula yg tak solat...na'uzubillah min zalik...
Ha, pasal syaitan plak...kenapa kita susah giler nak lakukan amal2 soleh & ketaatan kpd Allah? sbb
kita sentiasa ONLINE dgn Syaitan....syaitan ni memang makhluk yg sgt2 licik dlm menipu & goda kita tuk bertambah jauh dgn Allah.
Allah dah bg peringat pada kita pasal Syaitan ni, cuba kita semak dlm surat cinta-Nya(al-Furqon) dlm suroh Faatir 36: 6 "Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh bagimu, maka perlakukanlah ia sebagai musuh(mu), karena sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya agar mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala". so, nilailah diri kita sendiri....samede kita berONLINE dgn Allah @pun berONLINE dgn Syaitan laktanullah....lu fikirlah sendiri...

No comments:

Post a Comment